اصطلاحات فارکس 1

فارکس را بدون شک می توان بازار مالی دنیا نامید. در این بازار بزرگ روزانه، میلیون ها معامله انجام می شود. مهم ترین معامله ای که در فارکس انجام می شود معامله ارز خارجی می باشد. شما از طریق خرید و فروش ارز خارجی در مقابل یکدیگر به سود خواهید رسید. تفاوت فارکس با دیگر بازارهای مالی در میزان ریسک آن است. ریسک معاملات فارکس به خاطر ویژگی هایی چون اهرم بالاتر است و بالطبع سود آن نیز بیشتر خواهد بود. مانند هر بازار مالی دیگری، شما برای موفقیت در بورس نیاز به آموزش و کسب تجربه دارید. شما باید مفاهیم و اصطلاحات فارکس و بورس را به خوبی یاد بگیرید و ریشه و اساس فارکس را درک کنید. پس از فهمیدن بازار فارکس شما قادر خواهید بود که روند نوسانات قیمت را در فارکس تحلیل کنید و به سود بیشتری برسید.

مجموعه میک تی پی سالهاست که در زمینه آموزش فارکس و موضوعات مرتبط با آن فعالیت می کند و همیشه بهترین سعی کرده است تا بهترین خدمات را به مشتریان خود و به کسانی که دنبال سود در فارکس هستند، ارائه دهد. در این مطلب ا می خواهیم تا شما را با اصطلاحات مهم و رایج فارکس آشنا کنیم پس با ما همراه باشید.

نماد (SYMBOL)

مانند بورس، بازار فارکس هم دارای نماد است. نماد در فارکس نشان دهنده یک دارایی است. این دارایی می تواند سهام، اوراق قرضه، نفت، طلا، بیت کوین و مهم تر از همه ارز باشد. هر کدام از این ها برای خود نماد و سیمبل دارند. ارزها مهمترین بخش فارکس را تشکیل می دهند و هر نماد در بازار فارکس نشان دهنده ارز ملی یک کشور است. برای مثال USD نشان دهنده دلار آمریکا و EUR نشان دهنده یورو (واحد پولی اتحادیه اروپا) می باشد. این نمادها در کنار هم نشان دهنده و سمبل جفت ارزها هستند. برای مثال اگر دلار آمریکا در کنار یورو قرار بگیرد نماد EURUSD تشکیل می شود که نشان دهنده جفت ارز یورو-دلار آمریکا می باشد.

نمادهای زیادی در فارکس وجود دارند که نشان دهنده جفت ارزهای اصلی و دیگر جفت ارزها هستند. از نمادهای معاملاتی جهت آسانی کار استفاده می شود.

برخی از نمادهای جفت ارز را می توانید در زیر مشاهده کنید:

  • EUR/USD  :میزان برابری یورو در مقابل دلار
  • GBP/USD  :میزان برابری پوند در مقابل دلار
  • USD/CHF  :میزان برابری دلار در مقابل فرانک سوئیس
  • USD/JPY  :میزان برابری دلار در مقابل ین ژاپن

قیمت (PRICE)

در فارکس هر چیزی قیمتی دارد. ارزها و سهام و دیگر موارد همه قیمت گذاری می شوند و سپس معامله می شوند. نحوه کشف قیمت و تعیین قیمت در بازار فارکس به این شکل است که ابتدا بانک ها و موسسات مالی بزرگ برای خرید و فروش در این بازار، یک فرد معامله کننده را که به آن دیلر (Dealer) می گویند انتخاب می کنند. همه معاملات و قیمت ها توسط این افراد یعنی دیلرها صورت می گیرد. یک دیلر هیچ وقت عنوان نمی کند که برای چه موسسه یا بانکی کار می کند و همیشه این موضوع را مخفی می کند. این معامله گر حتی نمی گوید که آیا می خواهد بخرد یا این که بفروشد. برای همین خاطر دیلر همیشه دو نرخ در بازار را ارائه می دهد. یک قیمت برای خرید (bid) و یک قیمت برای فروش (ask) پیشنهاد می گردد.

قیمت فروش (bid)

معاملات در فارکس، خرید و فروش ارز با هدف کسب سود است. معامله ها در فارکس همواره شامل دو ارز می باشد. ارز پایه و ارز نقل شده دو ارزی هستند که خرید  و فروش می شوند و تفاوت قیمت در آنها همان چیزی است که سود و ضرر شما را تشکیل می دهد.

در فارکس ارزها توسط بانک های بزرگ دنیا، موسسات مالی و بیمه ای بزرگ، گروه های سرمایه گذاری و اشخاص حقیقی خرید و فروش می شوند و به همین خاطر است که فارکس بزرگترین بازار مالی دنیا را تشکیل می دهد.

فرض کنید شما 1000 یورو در حساب فارکس خود دارید.قیمت خرید، پیشنهادی است که از سوی بازار فارکس برای خریدن ارز پایه شما ارائه می شود. فرض کنید شما هم قصد فروش دارید و حاضرید آن را در برابر ارز پایه بفروشید. اگر قیمت پیشنهادی فارکس را 1.1437 در نظر بگیرد آنگاه شما به ازای 1000 یوروی که دارید، 1143.7 دلار دریافت می کنید. در واقع شما ارز پایه را می فروشید و به همین جهت به آن قیمت پیشنهادی فروش می گویند.

اصطلاحات فارکس

قیمت خرید (ask)

خیلی اوقات شما دوست دارید ارز پایه را در یک جفت ارز بخرید. ارزهای پایه معمولا ثبات بیشتری دارند و برای همین طرفداران بیشتری دارند. برای مثال فرض کنید که شما 1000 دلار دارید و می خواهید در مقابل آن یورو بخرید. در اینجا بازار به شما پیشنهاد می دهد تا برابر نرخ برابری یورو با دلار به شما یورو که ارز پایه است بفروشد.

در واقع شما ارز پایه را به ازای ارزی که در دست دارید، خریداری می کنید. به همین جهت به آن قیمت پیشنهاد خرید می گویند.

نکته: برای سهولت کار یادتان باشد که قیمت فروش یعنی قیمت فروش ارز پایه و قیمت خرید یعنی قیمت خرید ارز پایه توسط شما.

اسپرد (Spread)

اسپرد تفاوت قیمت پیشنهاد خرید و قیمت پیشنهاد فروش می باشد که آن را با پیپ نشان می دهند. در واقع این همان هزینه معاملاتی است که شما به کارگزاری پرداخت می کنید.

برای این که بهتر مسئله را بفهمید بگذارید یک مثال بزنیم. در هنگام معامله شما با دو قیمت در فارکس روبرو می شوید. فرض کنید قیمت ها به شکل زیر است:

EUR/USD = 1.2400/12406

عدد سمت چپ همان قیمت خرید (ask) است.یعنی اگر شما دلار داشته باشید و بخواهید ارز پایه که در اینجا یورو (EUR) است بخرید باید از این نسبت استفاده کنید.

عدد سمت راست اما قیمت فروش (bid) است که شما ارز پایه ای که در دست دارید را با این نسبت می فروشید و به ازای آن دلار دریافت می کنید.

تفاوت بین این دو قیمت را اسپرد می گویند که در واقع هزینه معامله بروکر می باشد. اگر شما قیمت خرید را از قیمت فروش کم کنید عددی بدست می آید. در اینجا عدد بدست آمده 0.0006 است. اگر صفرهای بعد از اعشار را حذف کنیم عدد 6 بدست می آید که به آن پیپ می گویند.

پیپ واحد اندازه گیری تغییر ارز است که در بیشتر جفت ارزها چهارمین رقم اعشار است. مثلا اگر جفت ارز EUR/USD از 1.1235 به 1.1237 برود گفته می شود که دو پیپ تغییر کرده است.

اسپردها نیز بر حسب پیپ بیان می شوند. بروکر ارز پایه را از شما می خرد و آن را چند پیپ بالاتر به شخص دیگری می فروشد و  از این طریق کسب سود می کند.

انواع اسپردهای فارکس

در هنگام افتتاح حساب در فارکس از طریق یک بروکر شما می توانید دو نوع حساب داشته باشد: حساب با اسپرد ثابت، حساب با اسپرد شناور.

اسپرد ثابت: وقتی دارای این حساب هستید، اسپرد شما در مقابل نوسانات بازار تغییری نخواهد کرد. اسپرد ثابت برای مشتریان بهتر است چون هم قابل پیش بینی است و هم ریسک کمتری دارد.

اسپرد شناور: در حساب با اسپرد شناور قیمت خرید و فروش، دائما با توجه به بازار تغییر می کند. گاهی اوقات این تغییر ممکن است به 20 پیپ و حتی بالاتر هم برسد. گاهی اوقات هم ممکن است بسیار پایین بیاید. این نوع اسپردها ریسک بالایی دارند و افراد معامله گر به همین دلیل کمتر آن را انتخاب می کنند.

ترید (trade)

همانطور که پیش تر گفتیم بازار فارکس، بازار معامله کردن است. شما یک ارز را می فروشید و در ازای آن یک ارز دیگر دریافت می کنید. به همین کار ساده شما ترید یا معامله می گویند. ترید کردن به معنای خرید و فروش و معامله است. در ترید، افراد به دنبال بدست آوردن سود مناسب هستند. در بازار فارکس هم به همین شکل است.

برای مثال اگر شما 1000 دلار داشته باشید و بخواهید یورو بخرید باید به سراغ جفت ارز یورو/دلار بروید. شما بر طبق پیشنهاد خرید فارکس، 920 یورو ارز پایه دریافت می کند. حالا مدتی صبر می کنید چون فکر می کنید که ارزش یورو در برابر دلار در حال افزایش است. پس از یک هفته یا یک ماه دوباره سراغ پول خود می آیید. حدس شما درست بوده است. حالا یورو که در اینجا ارز پایه شماست را بر طبق پیشنهاد فروش فارکس می فروشید و دلار دریافت می کنید. با این تفاوت که شما ظرف یک هفته به عنوان مثال 20 دلار سود کرده اید. شاید بگویید که 20 دلار عدد کمی است اما اگر از اهرم ها در حین معامله یا ترید استفاده کنید، دیگر این رقم اندک نخواهد بود.

ترید در بازارهای مالی مانند بورس و فارکس از طریق کارگزاری ها انجام می شود. ترید از دو روش کوتاه مدت و بلندمدت انجام می شود که در فارکس هم وجود دارند. ترید کوتاه مدت همان خرید و فروش روزانه ارز است که در کسری از ثانیه انجام می شوند. این نوع معاملات می توانند سود زیادی داشته باشند اما ریسک بالایی هم دارند. ترید بلند مدت اما مدت زمان طولانی دارد و دارای برنامه استراتژیک هستند.

اصطلاحات فارکس

انواع ترید

در فارکس ما سه نوع ترید داریم: ترید روزانه، ترید سویینگ، پوزیشن تریدینگ و اسکالپ تریدینگ

ترید روزانه

وقتی شما در فارکس در یک روز معامله ای انجام دهید و همان روز هم معامله و پوزیشن خود را ببندید، به این کار ترید روزانه می گویند. معامله گر در این حالت معامله خرید و فروش خود را در ظرف چند ساعت انجام می دهد. بهترین تحلیل برای ترید روزانه، تحلیل تکنیکال می باشد که در آن نوسانات قیمت به صورت لحظه ای بررسی می شود. در این معاملات معمولا سود زیادی وجود ندارد بنابراین تریدرهایی که به صورت روزانه ترید می کنند روی سودهای اندک تمرکز می کنند و برای همین باید مدام روند بازار را زیر نظر داشته باشند.

سویینگ تریدینگ

در این نوع ترید کردن، معاملات به صورت چندروزه یا هفتگی انجام می شوند و افراد پس از رسیدن به نقطه پرسود در عرض مدت کوتاه معامله خود را بسته و از بازار خارج می شوند. در این نوع ترید کردن، تحلیل بنیادی فایده ای ندارد و مهم ترین تحلیل، تحلیل تکنیکال است که نوسانات قیمت را به خوبی نشان می دهد. از آنجایی که این معاملات ظرف چند روز یا چند هفته انجام می شوند نیاز به بررسی مدام روند بازار وجود ندارد.

پوزیشن تریدینگ

این شکل از ترید کردن طولانی ترین شکل معامله و ترید است و معمولا در دوره ماهانه تا سالانه انجام می شوند. افرادی که به شکل پوزیشن تریدینگ فعالیت می کنند هم از تحلیل تکنیکال و هم بنیادی استفاده می کنند. شخص در این نوع معامله به نوسانات کوتاه مدت توجهی نمی کند و اهداف میان مدت و بلندمدت را در نظر می گیرد.

اسکالپ تریدینگ

اسکالپ تریدینگ (به انگلیسی Scalp Trading) یک شیوه ترید بسیار فعالانه است که شامل خرید و فروش مداوم در یک دوره زمانی معاملاتی می‌شود.

اسکالپ تریدرها کوچکترین بازه زمانی نوسانات قیمت را در نظر می‌گیرند و روی کسب سودهای بسیار اندک و پایین تمرکز می کنند تا با جمع‌ شدن این سودهای کم به درآمد خوب و مناسبی دست یابند.

در این شیوه ترید از حد سود و حد ضررها برای مدیریت فرصت های معاملاتی استفاده می‌شود.فرصتهای معاملاتی اغلب از چند ثانیه تا چند دقیقه متغیر هستند. از آنجایی که سودهای معامله کنندگان در اسکالپ تریدینگ بسیار اندک است، آنها ممکن است ده‌ها و حتی صدها ترید را در هر بازه معاملاتی داشته باشند.

به دلیل تعداد فراوان تریدها و معامله ها، اسکالپ تریدرها به دنبال کارمزد بسیار پایین برای

تریدهای خود می‌گردند چون اگر کارمزد معاملاتز یاد باشد، سودهای آنها ممکن است حتی به اندازه کارمزد معاملاتی کارگزاری هم نباشد و ضرر کنند.

اسکالپ تریدینگ از جمله شیوه های ترید با ریسک بسیار بالا در معاملات می باشد چون معامله گر باید درصد بالایی از تریدهای خود را با سود مناسب به پایان برساند که کار دشواری است. این نوع ترید کردن فقط برای افراد حرفه ای و مجرب فارکس مناسب است.

تریدر (trader)

تریدر فردی است که در بازارهای مالی اقدام به خرید و فروش دارایی های مالی می کند تا از این طریق به سود دست یابد. تریدر در فارکس در واقع کسی است که ارز معامله یا ترید می کند. تفاوت بین یک تریدر (معامله گر) و یک فرد سرمایه گذار در مدت زمانی است که فرد مالکیت یک دارایی مالی را در اختیار دارند. معمولا سرمایه گذاران افق بلندمدتی برای دارایی های خود دارند اما تریدرها دوست دارند تا هر چه زودتر با این دارای معامله کنند و به سود مالی دست یابند.

امروزه دیگر امکانات بسیاری برای تریدرها ایجاد شده است و آنها می توانند به راحتی هر چیزی را معامله کنند. در فارکس تریدرهای زیادی وجود دارند که روزانه معاملات بسیاری را انجام می دهند. عده ای از این تریدرها اهل ریسک بالا هستند و عده ای دیگر چندان اهل ریسک نیستند و به سود کمتر راضی هستند. برای موفق بودن در ترید کردن باید از آگاهی و تجربه کافی برخوردار بود و در ضمن قدرت ریسک مناسبی داشت.

خرید (BUY)

در بازار فارکس می توان چیزهای زیادی خرید. طلا، ارز، ارز دیجیتال و سهام همگی در فارکس وجود دارند و افراد می توانند هر کدام از آنها را که خواستند خریداری کنند. برای همین است که بازار فارکس بزرگترین مالی دنیاست.

مهم ترین خریدی که در فارکس انجام می شود اما خرید ارز خارجی است. شما بر اساس تحلیل خود ارزی را می خرید که فکر می کنید ارزش آن در بازار فارکس روز به روز بالاتر خواهد رفت. در بسیاری از موارد خرید در فارکس فقط در کنار فروش معنا می دهد. چون شما به ازای خرید یک ارز، ارزی را که مالک آن هستید می فروشید. اگر شما یوان چین داشته باشید و بخواهید به ازای آن دلار بخرید باید سراغ جفت ارز دلار/یوان بروید و به ازای آن دلار بخرید. فارکس پیشنهاد خرید خود را به شما ارائه می دهد. اگر شما موافق باشید یوان خود را می فروشید و به ازای آن دلار دریافت می کنید. می بینید که خرید و فروش در کنار هم معنی پیدا می کنند.

برای انجام خرید از گزینه BUY استفاده کنید.

اصطلاحات فارکس

فروش (SELL)

همان طور که در قسمت خرید دیدید، بخشی از معامله مربوط به خرید و بخش دیگر مربوط به فروش می باشد. شما به ازای خرید یک ارز، ارز خود را می فروشید. در هنگام فروش در فارکس به این توجه داشته باشید که همواره ارزی که ارزش کمتری دارد را بفروشید و ارزی که ارزشمندتر است را خریداری کند. برای این کار شما باید جفت ارز مناسب خود را پیدا کنید و سپس اقدام به فروش ارز خود کنید.

برای فروش در بازار فارکس، کافی است در پنل کاربری خود روی گزینه SELL کلیک کنید.

بستن (Close)

در بازار فارکس یک گزینه جالب وجود دارد که شما می توانید با آن یک معامله را ببندید. با انتخاب یک معامله در جدول معاملات باز پنجره ای برای شما باز خواهد شد که دارای گزینه های متعددی است. اگر روی Close(بستن) کلیک کنید معامله شما بسته خواهد شد و پنجره ای جهت تایید بسته شدن معامله شما نشان داده می شود. در ضمن شما می توانید اگر دوست دارید همه معاملات خود را ببندید. بستن یک معامله برای جلوگیری از ضرر بیشتر یا ثبت سود مناسب انجام می شود.

Instant execution (معاملات با اجرای آنی)

Instant execution یک نوع دستور معاملاتی است که در آن بروکر موظف است دقیقا در همان قیمتی که فرد کلیک کرده است، درخواست را ثبت کند. در این نوع درخواست معامله شما بسیار سریع و با قیمت همان لحظه انجام می شود و بروکر موظف به انجام آن است.

برای مثال شما مشاهده می کنید که ارزش ارز پایه در برابر ارز دیگر در یک جفت ارز در حال کاهش است. بلافاصله درخواست اجرای آنی می کنید و می گویید که می خواهید که ارز پایه را بخرید. بروکر موظف است بسیار سریع و آنی این دستور شما را انجام دهد.

Pending order (دستور مشروط)

یکی از درخواست های معاملاتی است که معامله به شکل عادی انجام نمی شود بلکه شما برای آن شرط تعیین می کنید. شما می توانید مشخص کنید که معامله تان در چه قیمتی و چه زمانی انجام شود. هر گاه که قیمت و یا زمان موردنظر کالا یا سهم یا ارز فرا رسید، بروکر به طور خودکار اقدام به انجام معامله می کند.

برای مثال، فرض کنید که شما حدس می زنید که قیمت سهم فلان شرکت با عبور از قیمت 1500 دلار شتاب بیشتری خواهد گرفت. گزینه دستور مشروط (pending order) را فعال می کنیم و در خواست می دهیم تا در قیمت 1500 دلار برای ما خرید آن سهم صورت گیرد. شرط زمانی هم می تواند اعمال شود بدین ترتیب که شما معین می کنید در تاریخی مشخص، معامله خرید یا فروش شما انجام شود.

انواع دستورات مشروط

دستورات Pending order انواع مختلفی دارند که ما سعی می کنیم هر کدام را با ذکر مثال برای شما توضیح دهیم:

Buy Stop

زمانی که شما قصد دارید که یک چیزی را در فارکس بخرید اما قیمت فعلی آن پایین تر از قیمت مدنظر و مطلوب شماست از buy stop استفاده می کنید. فرض کنید که سهام شرکت  آمازون اکنون 200 دلار است اما شما تشخیص داده اید که این سهم رشدش را از قیمت 210 دلار شروع خواهد کرد. بنابراین شما باید به کارگزاری خود دستور بدهید که در قیمت 210 دلار برای شما این سهم را بخرید.

برای این کار شما باید وارد حساب معاملاتی خود شوید، روی سهم شرکت آمازون کلیک کرده و pending order را انتخاب می کنید. در بخش pending order روی گزینه buy stop کلیک کنید و قیمت مورد نظر خود را مشخص کنید.

گزینه buy stop برای موقعی است که شما می خواهید خریدی را سفارش دهید اما در حال حاضر قیمت چیزی که می خواهید بخرید، پایین تر از قیمت سفارش خرید شماست. این گزینه برای حالتهایی است که روند قیمت افزایشی است. شما می توانید به راحتی در هر قیمتی که دوست داشتید buy stop بگذارید.

اصطلاحات فارکس

Buy limit

این دستور دقیقا برعکس buy stop عمل می کند یعنی شما قیمتی پایین تر از قیمت فعلی یک سهم یا نماد دیگر را مشخص می کند و با پایین آمدن قیمت آن، کارگزاری به طور خودکار خرید شما را انجام می دهد.

برای مثال فرض کنید برخلاف بالا شما تشخیص داده اید که سهام شرکت آمازون به دلایلی اصلاح خواهد شد و قیمت آن از 200 دلار به 195 دلار خواهد آمد و پس از آن که به این قیمت و کمی پایین تر رسید دوباره سیر صعودی خود را آغاز خواهد کرد. در اینجاست که شما یک قیمت مشخص می کنید تا زمانی که سهم به آن قیمت رسید برای شما خریده شود. دلیل این کار هم جلوگیری از پرداخت پول بیشتر است. شما با قیمتی ارزان تر صاحب سهمی ارزشمند خواهید شد به شرط آن که بتوانید درست تشخیص دهید.

شما به راحتی وارد قسمت Pending order می شوید و گزینه buy limit را انتخاب کرده و قیمت خود را مشخص می کنید. شما می توانید به راحتی چندین گزینه سفارش خرید را برای انتخاب کنید تا اطمینان بیشتری داشته باشید. یادتان باشد زمانی که خیلی ها به دلیل پایین آمدن قیمت ها در حال فروختن دارایی های خود هستند، فرصتی طلایی برای افرادی است که اهل تحلیل و در عین حال ریسک پذیر هستند.

Sell limit

وقتی که بخواهید نمادی را در قیمتی بالاتر از قیمت کنونی بفروشید، از گزینه sell limit استفاده می کنید. فرض کنید که شما تشخیص می دهید که سهمی که الان دارید از قیمت 120 دلار به قیمت های 140 و 150 خواهد رفت و سپس به ثبات خواهد رفت و قیمتش تغییری نمی کند و یا این که دوباره پایین می آید. بهترین کار این است که برایش سفارش فروش بالاتر مثلا در 140 و 150 تعیین کنید تا بلافاصله با رسیدن به این قیمت ها، بروکر ها سهم شما را بفروشند. دلیل این کار هم این است که شما می توانید با سودی که کسب می کنید بلافاصله سهم یا نماد دیگری را خریداری کنید که قابلیت رشد بهتری دارد.

فارکس این امکانات را برای سود بیشتر و سرعت بخشیدن به کارهای معامله گران انجام می دهد.

قیمت سفارش (order price)

در معاملاتی که به شکل مشروط (pending) هستند، شما باید قیمت خرید یا فروش را برای کارگزار مشخص کنید. این قیمت، در واقع قیمت مطلوب و دلخواه شما برای انجام سفارش خرید یا فروش است.

زمان سفارش(order time)

همان طور که پیش تر گفته شد، شما می توانید زمان انجام سفارش خود را مشخص کنید. شما می توانید انتخاب کنید که سفارش خرید یا فروش شما در چه تاریخی انجام شود. آیا دوست دارید که هر زمان قیمت نماد به قیمت مشخص شده شما رسید، معامله انجام شود یا دوست دارید در زمانی مشخص معامله شما صورت گیرد؟ شما می توانید این موارد را به راحتی در Order time مشخص کنید.

پوزیشن(Position)

نام دیگر معاملاتی که در بازار فارکس انجام می شود، پوزیشن است. برای مثال شما می گویید که من در نفت، پوزیشن خرید دارم. این یعنی شما در نفت حالت خریدار دارید و چند بشکه نفت خریداری کرده اید. یا این که می گویید من در طلا پوزیشن فروش دارم. این یعنی شما می خواهید طلا بخرید یا طلا خریده اید.

حجم (volume)

زمانی که می خواهیم در فارکس چیزی را بخریم یا بفروشیم، باید حجم و تعداد دارایی های آن را مشخص کنیم. برای مثال شما باید مشخص کنید چند عدد سهم آمازون یا چند بشکه نفت یا چند عدد بیت کوین می خواهید خریداری کنید.

برای مشخص کردن حجم در بازار فارکس از معیاری با نام لات استفاده می شود.

1 لات ارز : 100 هزار واحد از ارز پایه

1 لات طلا: 1000 بشکه

1 لات نقره: 5000 اونس نقره

1 لات داو جونز: 10 قرارداد داو جونر

اصطلاحات فارکس

حد ضرر (stop loss)

هیچ معامله گری دوست ندارد در بازار ضرر کند یا حداقل زیاد ضرر کند. بنابراین در فارکس یک امکان وجود دارد که فرد می تواند برای خود حد ضرر تعیین کنید. هر معامله گری در فارکس باید این موضوعر را به خوبی یاد بگیرد و از آن استفاده کند.

تصور کنید که ما نفت را در قیمت 100 دلار خریده ایم اما بعد از دو هفته که سراغی از دارایی خود نمی گیریم، می بینیم که قیمت آن به 80 دلار رسیده است و عملا ضرر زیادی کرده ایم. اما برای جلوگیری از این گونه ضررها باید چه کاری انجام دهیم. ما باید برای جلوگیری از چنین ضررهایی برای خود حد ضرر تعیین کنیم.

حد ضرر یعنی این که مشخص کنید وقتی قیمت دارایی شما از حد مشخصی پایین تر آمد، کارگزاری معامله شما را ببندد. برای مثال اگر شما حد ضرر بشکه نفت خود را 90 دلار تعیین کنید، وقتی که قیمت آن به 90 دلار رسید کارگزاری معامله شما را می بندد و از ضرر بیشتر شما جلوگیری کند.

حد سود (take profit)

حد سود هم مانند حد ضرر در فارکس دارای اهمیت زیادی است. حد سود قیمتی است که ما می خواهیم معاملاتمان در آن قیمت و با سود بسته شود.

برای مثال اگر شما سهم اپل را با قیمت 210 دلار خریده باشید می توانید تعیین کنید که اگر قیمت آن به 230 دلار رسید، کارگزار معامله شما را با سود ببندد. در هنگام مشخص کردن سفارش، می توانید حد سود معامله خود را نیز تعیین کنید.

بالانس (Balance)

وقتی که هیچ معامله بازی نداشته باشید، بالانس شما همان موجودی حساب شما می باشد. برای مثال اگر شما در حساب خود 1000 دلار داشته باشید، اگر هیچ معامله بازی نداشته باشید بالانس حساب شما هم 1000 دلار خواهد بود. در صورتی که شما مبلغی را صرف انجام معامله ای کرده باشید، فارکس این عدد را از موجودی حساب شما کم می کنید و این مقدار بالانس شما خواهد بود.

اکوئیتی (equity)

اکوئیتی شما برابر است با بالانس حساب بعلاوه مقدار متغیر سود یا ضرر معاملات باز (در هر لحظه)

اکوئیتی = بالانس + سود یا زیان متغیر

هنگامی که شما هیچ گونه معامله(پوزیشن) بازی نداشته باشید پس سود یا زیان متغیری هم ندارید  بنابراین بالانس و اکوئیتی با هم برابر هستند. در این حالت مقدار اکوئیتی همان مقدار موجودی شما می باشد.

برای مثال در حالتی که شما یک یا چند معامله باز داشته باشید و مجموع سود این معامله های باز ۲۰۰ دلار باشد، اکوئیتی حساب شما برابر است با بالانس حساب به علاوه این 200 دلار.

اصطلاحات فارکس

برای فهمیدن بهتر بیایید یک مثال دیگر را بررسی کنیم. اگر شما در حساب خود 3000 دلار داشته باشید و 300 دلار هم ضرر معاملات بازتان باشید و  مقدار مبلغ معاملات بازتان هم 2000 دلار باشد آنگاه:

موجودی حساب: 3000 دلار

بالانس: 1000 دلار( مقدار موجودی منهای مبلغ معاملات باز)

اکوئیتی: 700 دلار( مقدار بالانس منهای ضرر معاملات باز)

بالانس فقط وقتی که پوزیشن باز خود را می بندید، تغییر خواهد کرد. در واقع پس

از بستن پوزیشن، سود یا زیان در بالانس شما لحاظ می شود و با افزودن سود

یا کسر زیان، بالانس جدید اکانت شما نمایش داده خواهد شد. در مثال بالا اگر پوزیشن خود را ببندید بالانس شما برابر خواهد بود با 4700 دلار چون شما 300 دلار به ازای معاملات خود ضرر کرده اید.

مارجین یا حاشیه (margin)

مارجین یا حاشیه، مبلغ تضمین اولیه یا وجه مورد نیاز برای باز کردن یک معامله است که بر اساس اهرم یا لوریج محاسبه می گردد. برای درک بهتر مفهوم حاشیه یا مارجین، ابتدا لوریج را فراموش کنید.

بیایید فرض کنیم که حساب شما اهرم(لوریج) ۱:۱ دارد. بعد از آن که مفهوم اولیه را یاد گرفتید آن گاه اثر لوریج را نیز در مارجین شرح می دهیم.

تعریف مارجین با ذکر مثال

مارجین مقداری از پول شما است که در یک پوزیشن یا معامله، درگیر می شود. فرض کنید که شما یه حساب ده هزار دلاری دارید و تصمیم دارید 1000 یورو در مقابل دلار آمریکا  و با توجه به جفت ارز (EUR/USD)  بخرید. برای خرید این هزار یورو با فرض اینکه نرخ یورو به دلار آمریکا برابر 1.3612 باشد، شما باید چه مقدار دلار پرداخت کنید و در واقع باید گفت شما به چه میزان مارجین احتیاج دارید؟

وقتی مقدار جفت ارز EUR/USD برابر 1.3612 باشد این یعنی هر یوروی اروپا برابر با 1.3612 دلار آمریکا است پس برای خرید هزار یورو شما باید مبلغ 1361.2 دلار پرداخت کنید. 1.3612 ضرب در 1000 دلار مساوی است با عدد مورد نظر شما.

اگر شما یک معامله خرید هزار دلاری را با توجه نرخ ارز یورو/دلار داشته باشید (یعنی هزار یورو را مقابل دلار آمریکا خریده باشید) پس مقدار 1361 دلار از کل موجودی حساب شما فورا در این معامله درگیر می شود. وقتی شما حجم معامله (Volume) خود را به طور مثال روی 0.01 لات می گذارید (هر لات معادل یکصد هزار واحد از ارز پایه می باشد که در اینجا یورو است) پس در اینجا 0.01 لات یعنی 0.01 × 100000 = 1000 واحد از ارز سمت چپ که در اینجا برابر 1000 یورو برای ما می شود. حالا روی دکمه خرید کلیک می کنید. با زدن دکمه خرید، شما برای خریدِ این هزار یورو ، 1361 دلار از حساب خود پرداخت می کنید که این مبلغ را مارجین می گویند. در واقع این مبلغی است که برای جوش دادن معامله شما وارد عمل می شود.

تعریف مارجین با وجود یک لوریج

حالا بیایید مفهوم مارجین را با وجود یک اهرم(لوریج) بررسی کنیم. فرض می کنیم که حساب شما دارای یک لوریج یک به صد (۱:۱۰۰) است. در این حالت برای خرید هزار یورو در مقابل دلار آمریکا که پیش تر درباره اش بحث کردیم، شما تنها باید یک صدم مقدار پول لازم را پرداخت نمایید.

چون در حالت قبل اهرم 1:1 بود، شما باید با نسبت یک به یک پول لازم برای انجام معامله را پرداخت می کردید و در حقیقت باید همه پول لازم را برای انجام معامله می پرداختید. حالا اما با اهرم  1:100، برای خرید هزار یورو در مقابل دلار (معادل 0.01 لات از ارز پایه)و  با همان نرخ ذکر شده در مثال بالا، شما باید یک صدم از مبلغ  1361 دلار را پرداخت کنید که مساوی است با 13.61 دلار.

یعنی با اهرم ، شما پول بسیار کمتری را در معامله خود درگیر می کنید و یا عبارت دیگر مارجین کمتری برای انجام معامله می پردازید.

اهرم یکی از امکانات خوبی است که فارکس برای مشتریان خود فراهم کرده است و البته به دلیل همین اهرم، ریسک فارکس نیز بالاتر از بقیه بازارهای مالی است.

در نهایت اگر بخواهیم مارجین را به صورت ساده تعریف کنیم می توان گفت مبلغی است که به ازای هر معامله ما درگیر و قفل می شود.

اصطلاحات فارکس

مارجین آزاد (Free Margin)

مارجین آزاد به مارجینی می گویند که برای هیچ معامله ای استفاده نشده است و شما می توانید از آن برای انجام معامله جدید استفاده کنید.

اگر شما در حساب خود هیچ مارجین آزادی نداشته باشید و بخواهید معامله ای انجام دهید با پیام not enough money (نبودن پول کافی) روبرو می شوید.

پس باید بدانید که اگر مارجین آزاد کافی در حساب خود نداشته باشید و مارجین شما به اندازه مارجین یک معامله نباشد، سیستم برای شما کار نخواهد کرد.

تعریف مارجین آزاد با مثال

برای بهتر فهمیدن قضیه بیایید یک مثال را حل کنیم:

اگر شما در حساب خود 50 دلار داشته باشید و بخواهید 0.1 لات یورو با اهرم 1: 100 بخرید، آیا قادر به انجام این کار خواهید بود؟

برای جواب دادن به این سوال باید حساب کنیم که به چقدر مارجین آزاد نیاز داریم. شما می خواهید 0.1 لات یورو بخرید یعنی قصد دارید 10 هزار یورو را در مقابل دلاری که دارید، خریداری کنید. به سراغ نرخ جفت ارز یورو/دلار می روید و می بینید که مقدار آن 1.2754 می باشد. این یعنی برای خرید 10 هزار یورو باید 12754 دلار پرداخت کنید. با توجه به اهرم 100:1 شما باید یک صدم این مبلغ یعنی 127.54 دلار در حساب خود داشته باشید.

پس پاسخ خیر خواهد بود چون شما برای انجام این معامله نیاز دارید تا حساب خود را شارژ  کنید و آن را به مبلغ 127.54 دلار برسانید. شما تنها در حساب خود فقط 50 دلار دارید یعنی برای انجام این معامله باید 77.54 دلار به حساب خود پول بریزید.

نکته: یادتان باشد که در مارجین آزاد مبنای محاسبه، موجودی حساب شما نیست بلکه اکوییتی حساب شما می باشد.

مارجین آزاد = اکوئیتی(پیش تر توضیح داده شده است) – مارجین

جمع بندی

بیایید چیزهایی که تا الان یاد گرفته ایم را مروری دوباره کنیم. فرض می کنیم که شما وارد فارکس می شوید و 5000 دلار پول به حساب خود واریز می کنید. پس از گذشت یک ماه شما 2000 دلار از این مبلغ را صرف انجام معاملاتی می کنید. از این 2000 دلار معامله باز خود ، شما حدود 100 دلار سود کسب کرده اید. پس تا اینجا اطلاعات شما به شکل زیر است:

موجودی حساب: 5000 دلار

بالانس: 3000 دلار( 5000 دلار موجودی حساب – 2000 دلار معامله باز)

اکوئیتی: 3100 دلار ( 3000 دلار بالانس + 100 دلار سود معاملات باز)

حالا شما می خواهید در معامله بعدی می خواهید به اندازه هزار یورو بخرید. با توجه بر نرخ 1.2568 یورو/دلار یعنی شما باید 1256.8 دلار از پول خود را صرف این کار کنید. برای این کار باید ببینید که مارجین آزاد شما چقدر است. اگر از اهرم 1:100 استفاده کنید، شما باید 12.56 دلار مارجین صرف این معامله کنید. حالا بیایید مارجین آزاد را محاسبه کنیم:

مارجین آزاد: 3087.46 دلار(3100  دلار اکوئیتی – 12.56 دلار مارجین معامله آخر)

اگر معاملات خود را ببندید آنگاه بالانس شما دوباره با موجودی حساب شما برابر خواهد شد و سود شما نیز ثبت خواهد شد. یعنی:

سطح مارجین (margin level)

سطح مارجین یا مارجین لول، نسبت اکوئیتی به مارجین می باشد که به صورت درصد بیان می شود.
سطح مارجین = اکوییتی تقسیم بر مارجین × 100
باید به این موضوع توجه کنید که دانستن مفهوم سطح مارجین یا مارجین لول، اهمیت بسیار زیادی دارد. بروکر یا کارگزار به وسیله معیار سطح مارجین یا مارجین لول تشخیص می دهد که آیا معامله گر هم چنان می تواند به معامله کردن خود ادامه دهد یا خیر.

مارجین کال یا کال مارجین (Margin Call)

هر بروکری محدودیت های خودش را برای سطح مارجین قرار می دهد اما می توان گفت اکثر بروکر ها سطح 100 درصد را برای سطح مارجین در نظر گرفته اند. این محدودیت را سطح کال مارجین (Margin Call) می خوانند.

سطح کال مارجین صد درصد به این معنی است که شما هنوز می توانید پوزیشن هایتان را ببندید، اما دیگر نمی توانید پوزیشن یا معامله جدیدی انجام دهید چون در حال ضرر کردن زیادی هستید.

وقتی که سطح کال مارجین 100 درصد اتفاق بیفتد، این یعنی اکوئیتی حساب شما با مارجین حساب شما مساوی شده است و شما در حال ضرر دادن در معامله هایتان هستید و روند بازار برخلاف پوزیشن های شما در حرکت است.

هنگامی که اکوئیتی حساب شما برابر مارجین گردد، شما به هیچ عنوان نمی توانید معامله جدیدی انجام دهید. در حقیقت کارگزاری با این کار اجازه نمی دهد که شما بیشتر از پول موجود در حساب خود ریسک کنید و در نهایت به کارگزاری بدهکار شوید.
تصور کنید که شما یک حساب 10 هزار دلاری و یک پوزیشن ضررده با مارجین 1000 دلاری دارید. اگر بازار بر خلاف معامله شما در حرکت باشد و ضرر شما به 9000 دلار برسد آنگاه اکوئیتی شما 1000 دلار خواهد بود (9000 دلار منهای 1000 دلار) که با مارجین شما برابر می باشد. این یعنی شما ضرر زیادی کرده اید به طوری که اگر بار دیگر معامله ای انجام دهید ممکن است حساب شما منفی شود یعنی به کارگزاری بدهکار می شوید.

اکوئیتی شما (1000 دلار) تقسیم بر مارجین( 1000دلار) × ۱۰۰ و در نتیجه سطح مارجین شما برابر 100 درصد خواهد بود. در این هنگام که سطح مارجین شما به صد درصد برسد، دیگر نمی توانید هیچ معامله جدیدی انجام دهید مگر اینکه بازار تغییر جهت بدهد و اکوئیتی شما بیشتر از مارجینتان گردد.

اصطلاحات فارکس

استاپ اوت (Stop Out)

اما اگر مارجین لول شما حتی از سطح مارجین کال (یعنی 100 درصد) هم پایین تر برود و بازار بازهم به روند خلاف معامله شما ادامه دهد، چه اتفاقی می افتد؟ اگر بازار به روند خلاف معامله شما ادامه دهد ، بروکر پوزیشن هایی را که در حال ضرر دادن هستند می بندد.  البته هر کارگزاری، محدودیت های خاص خودش را در این زمینه دارد. این محدودیت را سطح استاپ اوت (Stop Out Level) می خوانند.

تعریف استاپ اوت با مثال

برای مثال، اگر سطح استاپ آوت شما توسط کارگزاری پنجاه درصد قرار داده شود،آن گاه متاتریدر به طور خودکار معامله شما را هنگامی که سطح مارجین شما به پنجاه درصد برسد، می بندد و این کار را با بستن معامله ای که بیشترین ضرر را ثبت کرده است، آغاز می کند(سطح مارجین پنجاه درصد یعنی برای مثال اکوئیتی شما 500 دلار است و می خواهید یک معامله با مارجین 1000 دلاری انجام دهید).
معمولا، بسته شدن یک پوزیشن ضرر ده باعث می شود که سطح مارجین به بالای پنجاه درصد برسد، زیرا این کار، مارجین درگیر در یک معامله را آزاد می کند.  به بیان دیگر، مارجین آزاد شده بیشتر می شود و بنابراین  سطح مارجین بیشتر خواهد شد.

برای مثال فرض کنید که شما 500 دلار اکوئیتی دارید و می خواهید یک معامله با مارجین 1000 دلاری انجام دهید. اگر ضررده ترین معامله شما را یک معامله 2000 دلاری باز بدانیم که در آن 1000 دلار ضرر کرده اید بسته شود آن گاه 1000 دلار از مارجین معامله آزاد می شود و به اکوییتی شما اضافه می شود.

حالا شما 1500 دلار اکوئیتی دارید و می توانید پوزیشنی با معامله 1000 دلاری انجام دهید چون سطح مارجین شما حالا 150 درصد است.

سیستم در ابتدا با بستن ضررده ترین پوزیشن، سطح مارجین را به بالاتر از پنجاه درصد می رساند اما اگر معامله های دیگر شما همچنان در حالت ضررده باقی بمانند و سطح مارجین دوبارهبه پنجاه درصد برسد، سیستم بقیه معامله های ضررده شما را هم خواهد بست.